Framgångar i ReproHigh – Svenskt och danskt samarbete hjälper ofrivilligt barnlösa

ReproHigh är ett samarbete på EU-nivå där expertkunskap på båda sidor av Öresundsregionen förenas för att hjälpa barnlösa par i Sverige och Danmark. Sveriges Radio skrev i november om ett svenskt par som har gynnats av samarbetet.

Paret består av Jesper Svensson, som är förlamad i underkroppen på grund av en ryggmärgsskada, och hans flickvän Carolina Hell. När de beslutade sig för att försöka bli gravida så sökte de hjälp från reproduktionsmedicinskt centrum vid Skånes universitetssjukhus. Ryggmärgsskador av den typ som Jesper orsakats för gör det svårt att åstadkomma erektioner och utlösning, som behövs för att få ut spermier för in vitro-fertilisering, även känt som IVF eller provrörsbefruktning. På grund av samarbetet mellan Sverige och Danmark har Jesper nu fått tillgång till behandlingar med utrustning som bara finns tillgänglig på andra sidan sundet.

– Det har hjälpt oss stort vad det gäller Jesper och Carolina, för i Danmark har Jens Sønksen en utrustning, där vi stimulerar via ändtarmen. Den har inte vi här i Sverige, så Jens bistår med det, säger läkaren Katarina Link till Sveriges Radio.

Barnlöshet i Sverige

ReproHigh är ett projekt med stor expertis inom fertilitetssjukdomar som kan komma att bli väldigt viktiga för Sverige under 2015. I dagsläget har ensamstående kvinnor inte rätt till assisterad befruktning i Sverige. Men enligt lagstiftningen i Danmark är det fullt tillåtet, så många kvinnor reser dit för att få behandling. Men ett nytt förslag från regeringen kan ge ensamstående kvinnor rätt till behandling, spermiedonation och provrörsbefruktning även här.

Snart kan alltså flera svenska kvinnor få en möjlighet att bota barnlöshet. Och fler patienter kan skapa möjligheten för mer erfarenhet, kompetens och forskning kring fertilitet i svenska universitet och sjukhus – något som bara är positivt för att lösa problem inom infertilitet.

I dag finns många behandlingar vid ofrivillig barnlöshet för par. Men det är en lång, utdragen och ofta väldigt kostsam process. För att få vård behöver man ha försökt uppnå graviditet i ett års tid, vilket ofta betyder minst ett dussintal negativa graviditetstest. Metoderna varierar beroende på vad läkare bedömer är orsaken till problemet, och kan bestå av allt från hormonbehandlingar till kirurgiska behandlingar; från äggdonation och insemination till provrörsbefruktning. Behandling går att få både på offentligt finansierade kliniker, där de faller under högkostnadsskyddet, samt privata kliniker där paret får stå för kostnaden själva. Utbudet av graviditetstest på nätet har ökat markant hos leverantörer som Testlagret.se, i samband med att att majoriteten av dagens kvinnor väljer att skaffa barn i äldre åldrar än tidigare, vilket kan göra det knepigare att bli gravid för en stor del olyckliga par. 

Det viktigaste för att uppnå graviditet är att se till att man har samlag vid rätt tillfälle, under kvinnans ägglossning, och att man regelbundet genomför graviditetstest för att se om det får effekt. Vid svårigheter bör man kontakta läkare för att se om det finns några bakomliggande medicinska orsaker till att man misslyckas.