Ballonger på barnkalas kan vara farliga

Att ha kalas är något som är mycket populärt när barnen är små. Det är ett trevligt sätt för både barn och föräldrar att träffas och lära känna varandra när man bjuder hem dem på dagis eller i klassen på skolan. Något som är viktigt för många när man har ett barnkalas är att det är pyntat och ser roligt och inbjudande ut. Men det är inte alltid de färgglada ballongerna som hänger i taket eller som ligger på borden alltid är så barnvänliga som man kanske kan tro.

Enligt en undersökning som kemikalieinspektionen har gjort så är hela 4 av 8 ballonger skadliga för barn som stoppar dem i munnen. För det är inte ovanligt att barnen leker med ballongerna och just får dem i munnen. Det är inte lågprisballonger som det handlar om heller, utan ballonger som kan köpas på välsorterade och även dyrare leksaksbutiker. Efter denna upptäckt har flera olika slags ballonger dragits in och får inte säljas längre på grund av att dem innehåller farliga gifter. Tillskillnad från många andra e-handlare har MyHeart inte behövt dra tillbaka sina ballonger. MyHeart är noga och väljer enbart ut miljövänliga och ofarliga produkter till sitt sortiment. 

I Göteborg har GP Testfakta utfört tester som visar att när barnens saliv kommer i kontakt med gummit på ballongerna avges nitrosaminer vilka i hög grad kan framkalla cancer. Ing-Marie Olsson som är toxolog säger i GP att man inte skall oroa sig för mycket då kroppen har ett naturligt försvar mot dessa kemikalier. Men att man skall undvika att ge ballonger till små barn exempelvis.

Ballonger är något som är förknippat med barnkalas och fest, och det finns även ballonger som inte är av farlig sort vilken man kan använda sig av för att pynta och göra det trevligt inför stundande fest. Företag som ICA, Coop och Åhléns kontaktades om att de sålde farliga ballonger och alla har dragit tillbaka försäljningen av ballongerna.